kastard jagung berkuah sihattt

Bahan-bahan untuk kastard
1) tepung kastard ( 240 g (1 cawan))
2) gula pasir ( 20 g (2 sudu makan) )
3) krim jagung (425 g (1 tin) )
4) air (600 ml (3 gelas) )
Bahan-bahan untuk sos
1) susu rendah lemak (350 ml (1 gelas) )
2) air ( 360 ml (1 3/4 gelas))
3) tepung kastard (20 g (1 1/2 sudu makan) )
4) esen vanilla (5 g (1 sudu teh) )
5) gula (75 g (6 sudu makan) )
6) telur (putih saja) (2 biji )

Cara memasak kastard
1. Bancuh tepung kastard bersama gula, krim jagung dan air.
2. Jerang atas dapur, kacau hingga masak.
3. Masuk ke dalam acuan dan sejukkan.

Cara membuat sos
1. Campurkan semula bahan untuk dibuat sos ke dalam bekas.
2. Jerang hingga mendidih dan agak pekat. Biarkan sejuk.
3. Hidangkan bersama kastard.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s