Posted in general, Politeknik

student ke lecturer?

Assalamualaikum..
dah masuk bulan puasa ketiga aku bertapak kat politeknik nih dan 4 kali aku mengalami situasi yang hampir sama:

Situasi 1
Lokasi: DKU (dewan kuliah utama) dalam ramai2 students baru nak register subject sem baru.
tarikh: second day lapor diri
watak2: aku dan sorang pensyarah jabatan hospitality

Aku: Encik..bole saya tau Encik Din JRV kat mana?
(…aku dipandang atas bawah..)
Aku: Encik boleh sy tau Encik Din JRV kat mana eh?
Lecturer: Kamu nak buat apa cari dia???
(..gaya2 sorang lecturer marah sorang student)
Aku: Erk!! saya staff baru kat sini…
(dlm hati nak nangis dah..mata dah berair..sket lagi kalau aku lari balik..aku terus balik KL..bukan balik umah lagi dah:p)

Akhirnya…tanggal 25-29 ogos yang lalu aku terpilih utk g meeting conpetency standard..lecturer yang sangkakan aku student tu pun ade…dlm byk2 event..dia nampak aku..dia diam tak kata apa..malu kot..huhu..pengajaran nya…jgn menilai org lain dengan apa yang dipakai..dan bentuk muka..=p

Situasi 2
Lokasi: Admin Building
Tarikh: 7 ogos 2008 (slom cuti sem)
watak2: aku dan en azizan kot??:p

Aku : ….. (senyum pandang encik azizan??)
En Azizan: kamu nak pegi mana?
Aku : Saya nak balik JRV (Jabatan Rekabentuk dan komunikasi Visual)
En Azizan: Staff ke?
Aku: ya saya..kenape sy nampak macam student ke?
En Azizan: tak
Aku: macam lecturer?
En Azizan: pun tak..
AKu: erkkk (..garu kepala..)

cemana tu?? sungguh keje aku byk tak sempat nak g berkenalan ngn org2 admin n jabatan lain…diorg tak kenal aku..aku pun tak kenal sapa2..melainkan yg satu jabatan..huhu

Situasi 3
Lokasi: The Store,Kangar
tarikh: Semalam (10 september 2008)
watak2: aku dan tokey kedai

Aku: ….(tgh jalan kaki)
Tokey Kedai: alooo … u sekolah Syed Alwi ka?
AKu: …( dalam hati..”lerr..aku budak syed alwi? )

Situasi 4
Lokasi: Bilik Pn Hjh ZamZam (Timbalan Pengarah AKademik)
Tarikh: Tadi
watak2: TPA(timb pengarah akademik),AKu dan Kak Ida (SU TPA)

Aku: Assalamualaikum Hjh..saya juniza dr JRV
(TPA & SU TPA pandang aku..)
TPA: Waalaikumussalam…kamu JRV semester berapa?
Aku: aaa….saya staff baru JRV ( sambil sengih 😀 )
(TPA tergelak dengan SU TPA)
TPA: laaa saya ingatkan tadi student..ha masuk2..ok sy nak kamu buat nih..blablablablabla..
Aku: Okay
(aku pun buat la keje dlm bilik TPA)
TPA: Satgi kamu tolong pegi bilik EXAM suruh Intan(lect hospitality) buat ikut standard yg kamu buat..sat saya telefon dia
Aku: Ok
(Hajah angkat gagang telefon)
TPA: Heloo..Nurul..satgi sorang staff I akan masuk ofis EXAM..U jgn halau dia pulak..dia ni “cute2” macam student..I nak suruh dia jumpa dengan INTAN..satgi U ingat dia student pulak.
Aku : …….
SU TPA: Kamu umur berapa?
AKu : 24..
SU TPA : ha tu la ramai staff baru muda2 la nih..
AKu: Ok..(Sengih)

Ha…masuk nih 4 kali org confuse aku student atau lecturer..slom ni biasanya aku dress up biasa2 je..kalau aku sejuk aku pakai la baju sejuk biasa..ofismate kata aku nampak SEMPOI..macam student..

tapi bila aku pakai blazer plak..org ingat aku nih MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR (MPP) nih la yang jadi dlm bilik TPA..hahaha…TT

ALKISAH SEBELUM AKU KEJE KAT POLI ..masa keje kat MMU dulu pun junior2 aku ingat aku student…sume tak cam aku..tatau la apsal..antaranye TEKONG aka IKHWAN NAZRI..selambe berjalan depan..pandang tapi buat tatau dan tak tegur..apetah lagi nak senyum..sampaikan dah selisih tepi aku panggil “TEKONG” sambil mengadap ke depan jalan..(bugdet kalau silap org bole cover malu..haha since dia pun dress up macam  student..heee..) then baru dia alihkan muka..”laa kak jun? buat ape sini?”

Lagi sorang tak perasan aku..Edry aka DJ KISMIS..sampei ati kamu yer.. On air stau konti pun tak cam muka ke..:)) tapi dia tak cam dlm a few seconds je..pastu dia ckp “ehh? kak jun..watpe sini?”

so kesimpulannye..kena belajar jadi dewasa sket…:p

Advertisements

Author:

kembara mencari keampunan....

6 thoughts on “student ke lecturer?

  1. hehehehe…saya pun pernah kena macam tu..tapi kes saya ni len sikit..
    tetiap kali masuk kedai ajer (cina ler), tokey tu pi cakap mandarin, hehehe..
    aku: aiya tokey! wa melayu la…
    tokey: aiyohhh! wa ingat lu cina.

    hehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s