Posted in rumah tuk

Tokwan

Salam,

Dua hari lepas aku ada borak2 ngn Tokwan. Jarang2 aku borak ngn tokwan lama2 camtu..slalunya dia tanya aku jawab, atau aku tanya tokwan jawab.

Tokwan ckp kenapa orang sekarang asyik ckp susah walhal ada kereta, ada gaji ribu riban masuk every month. Tokwan cakap zaman dulu dr kodiang pi padang besar naik basikal saja, pegi kuala perlis dr kodiang jalan kaki. awal2 pagi lepas subuh dah kluar, bila matahari pacak atas kepala dah sampai. orang zaman dulu pun takde kasut clarks, hush puppies umah Tokwan skang ni pun tak macam dulu, sgt besar bezanya dari awal2 Tokwan mula2 buat dulu. satu yang aku kagum ngn tokwan..dia buat rumah yang aku duduk skang ni sendiri hasil kudrat tokwan. rumah yang besar dan luas even ada satu bilik saja ni yang byk menjadi tempat teduh aku dan keluarga bahkan orang2 Cambodia(kemboja) yang datang kerja kat malaysia ni.

Tokwan ckp dulu umah asal hanya sebesar dapur yang ada skang ni, tapi tokwan simpan duit sket2 hasil duit padi baru dpt buat rumah sket2 sampai lah yang ada sekarang ni. Walaupun umah tokwan bukan la ada ukiran2 cam kat melaka atau tempat2 lain. tapi hasil kudrat tokwan mmg nampak kesungguhan. sampai skang katil yang aku tido hari2 pun tokwan yang buat. balik pada cerita umah, dr sebesar dapor skang tokwan tambah rumah atas, then bawah umah masih kosong sampai bila duit cukup baru sambung buat rumah bawah. sbb tu kalau tgk dlm umah tokwan ada banyak tiang tgh2 umah…ada 4 tiang kat living hall, which is dulu2 aku slalu main panjat2 kat tiang tu..pelik pulak kenapa adik2 aku skang tak berminat pun nak main tiang tu panjat2..ya..sbb adik2 aku skang hanya reti angkat mknan sebelum basi kat Cafe World. uhhuhu.

Tokwan cakap lagi,”gaji milah berapa?” dia ckp dapat ribu2 setiap bulan, dia cuma dapat RM3k setiap tahun sekali saja bila tuai padi. tapi kali ni padi rosak jadi merah2 sbb tokwan tersalah letak racun rumpai, means hasil padi akan kurang. walau macam tu hari2 tokwan ulang alik pi “batas belakang” tengok padi dia. setiap petang ngan basikal. sebelum nih aku tengok tukwan naik basikal tapi tak kayuh sbb lutut sakit. dia jalan atas basikal je.(err, i dont know how to explain it in words) tapi baru2 ni aku tgk tokwan dah bole kayuh pulak basikal tu. rupanya2 doktor cakap walaupun orang tua2 lutut sakit, tapi kaki kena gerakkan2 jugak supaya tak terus melarat. tapi lutut tokwan mmg bergantung pada ubat yet dia kadang2 sakit jugak lutut. but what i can obviously see is tokwan tak penah panah smangat. he keep doing and doing and trying and trying until he make it. I adore orang zaman2 dulu memang sangat kental jiwa dan semangat mereka.

Thus, lately tokwan slalu merungut jugak kadang2. pagi tadi tokwan merungut kata hidup dah sangat hujung2, setiap hari kubur kata mari, dia ckp tatau la Tuhan dah ampunkan dosa atau belom.

Aku nampak tokwan dah kurus tak macam dulu masih sihat, tok pun bukan macam dulu lagi. aku nampak tok dan tokwan menghitung hari menghabiskan sisa2 umur jika masih ada. walaupun pada usia aku rasa tak terlalu tua, tapi pada kudrat yang aku nampak, tok ngn tokwan saja yang rasa.

Aku, slagi masih ada kat sini, aku harap dapat berbakti balik pada tok ngn tokwan. mak ckp dulu masa kecik2 tokwan banyak jaga aku, dukung aku, tok pun sama. aku nak jadi yang terbaik utk tok ngn tokwan slagi masa masih ada.

nih lah rumah yang tukwan buat dengan kudrat tenaga sendiri dan dengan pertolongan beberapa orang kawan yang mengandungi 1 juta kenangan bagi yang pernah menapakkan kaki disini..28 tahun kehidupan aku disini akan dikenang selagi hayat dikandung badan….

Advertisements

Author:

kembara mencari keampunan....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s