Posted in rumah tuk

mana harus dituju……………..?

kalau dulu sedih2 boleh lari balik rumah tuk…skang kalau sedih lari nak tuju ke mana?? kola perlis? langkawi?? aaaaa

“Sag mir was ist bloß mit uns gescheh’n
Du scheinst mir auf einmal völlig fremd zu sein
Warum geht’s mir nich’ mehr gut
Wenn ich in deinen Armen liege
Ist es egal geworden was mit uns passiert
Wo willst du hin ich kann dich kaum noch seh’n..”

Advertisements
Posted in rumah tuk

rumah tuk..dalam kenangan

Entry nih untuk tatapan anak cucu dimasa akan datang..

bumbung bahagian belakang rumah tuk..

dari depan rumah tuk…

bangsal letak kereta..kalau perasan ada bekas air mineral yang dipotong sekerat tu sbb nak halang pagar tu dari terbuka..nanti ayam masuk dlm kawasan rumah..

arah depan ..kalau perasan atas tangga tu ada guni..tuk jadikan tempat ayam bertelur sbb ayam suka bertelur atas tangga abis pecah telur..

dari arah tepi…tukwan slalu duduk2 tepi tingkap tu…tu lah tempat  tukwan hari2…

atas rumah siang2 x ada org duduk sbb panas atap zink..tapi tido mlm2 mmg sejuk….

walaupun rumah ni cuma tinggal tapak saja sekarang…tapi kenangan dlm rumah nih tetap kukuh..uhhu

**maybe nanti kalau aku bina rumah aku nak buat rumah macam ni…..

Posted in rumah tuk

aku dah tak ada tuk dan tukwan…

Assalamualaikum wbt,

Tuk aku..Hajah Zaharah Binti Lebai Safar dah 8 bulan meninggalkan aku (sama dengan umur faqih dlm perut nih..)..kembali ke rahmatullah pada 27 July 2011(3 hari sebelum puasa)..Tuk ada penyakit jantung. Sepanjang hayat tuk..bila aku sakit…tuk akan picit2 kaki tangan aku,.jelum kepala..selimut bila time aku sejuk..even sampai aku dah keja di poli pun tuk masih buat macam tu bila aku sakit atau demam..bila skang tuk x ada..dan aku demam..aku sgt2 rindu pada tuk..kadang2 sampai menangis2 sbb rindu kat tuk…

tuk..semoga Tuk sentiasa berada dlm rahmat Allah, ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh..dan ditempatkan disyurga..Amin..

Tuk..aku ingat lagi dulu kecik2 masa umo 6 tahun camtu, tuk slalu bawak aku pi surau kat surau Pak Sheikh jalan kaki..pukul 6.30 petang camtu dh jalan dengan Tuk Teh n Tuk Ngah ..ti mlm balik pukul 9.30 lepas dengar Pak Sheikh baca kitab dan lepas solat isyak…kalau aku x larat jalan nanti aku ikut tukwan balik naik basikal..sbb tukwan pi dengan basikal tua kaler merah tu…basikal tu ada lampu..kalau aku naik basikal tu nanti aku lambai2 tuk dr belakang sbb aku balik dulu naik beskal..

Tuk…tukwan(Hj. Khamis Bin Man) pun dh xdak..Tukwan pi jumpa Tuk pagi Jumaat 23 March 2012 (3 hari sebelum 1st wedding anniversary aku) haritu…walaupun Tuk n Tukwan dah tadak..tapi kenangan, kebaikan dan kebajikan yg Tuk n Tukwan buat akan kami kenang sampai mati..semoga Allah saja yang memberikan sebesar2 pahala dan ganjaran yang sebaik-baiknya2 kepada Tuk dan Tukwan…

Sesungguhnya banyak pengajaran dan teladan yang boleh aku jadikan contoh betapa bila amalan dan kebajikan kita yang banyak atas dunia nih Tuhan tunjuk di mukabumi lagi..biarlah fitnah yang org kata..biarlah buruk saja yang org nampak…tapi Allaah saja yang Maha Pemberi Balasan kepada kita semua.. betapa banyak kebajikan yang Tukwan dan Tuk buat semasa hidup..hingga Allah permudahkan perjalanan Tukwan ke sana..

Walaupun Tukwan pun dah x ada…aku redha..Tukwan ‘balik’ di hari Jumaat..beruntunglah Tukwan disana..kami yang masih disini taktau macam mana habuan masing2 nanti..

Semoga contoh yang tukwan tinggalkan pada kami disini x kami lupakan..akan cuba kami amalkan apa yang Tukwan buat disini utk bekalan disana..

1. masa hayat tukwan…tukwan banyak menyara anak2 yang mengaji bidang agama..abg suzie kat sudan, abg kie kat mesir, kak fatimah kemboja kat derang dll..

2. aku juga baru tau yang tukwan mewakafkan telaga utk budak2 amik air sembahyang kat maahad islamiah Derang

3. tukwan jarang2 merungut semasa hayat nya..

4. tuk juga masa hidup setiap mlm sebelum tidur selalu baca al-fatihah dengan 3 qul..

5. tuk n tukwan slalu solat jemaah bersama2..dan itulah juga yang tuk suruh aku buat bila aku dah kahwin..

6. tukwan n tuk sgt bersederhana dalam menjaga pemakanan..pagi2 breakfast tuk n tukwan cukup dengan minum kopi dengan biskut atau kuih, kadang2 ada juga mkn roti canai..tapi jarang-jarang mkn nasi..tghari lepas solat zuhur jemaah tuk n tukwan akan mkn tghari, cukup dengan masakan kampung yang sederhana..dan mkn mlm selepas solat isyak jemaah..

7. antara maghrib dan isyak adalah waktu tukwan membaca yassin setiap hari..

8. paling penting, tuk dan tukwan balik ke sana dalam keadaan yang bersih dari hutang……

Posted in rumah tuk

Tuk Chu in memories..

Assalamualaikum wbt,

Entry nih aku buat khas untuk Tuk Chu yang dah lama x jumpa tanpa berita…

Tuk Chu nih asal dr Patani, Selatan Thai. Asal ceritanya seingat aku yang pernah tuk cerita dulu, bermula zaman muda2 tuk dan tukwan masih kuat membanting tulang menanam padi dengan kudrat tenaga manusia..masa tu Tuk Chu slalu masuk ke Malaysia untuk amik upah menanam padi..(actually mmg famous di kawasan utara nih bila musim menanam ada setgh2 petani yang prefer amik orang dr Patani untuk diberi upah tanam padi..), so salah satu tempat Tukchu amik upah tanam padi adalah kat bendang tokwan..slalunya nak tanam padi nih amik masa berhari2…dan Tukchu stay kat umah tuk since bendang cuma belakang rumah saja..sejak tu Tuk dan Tukchu berkawan baik..hinggakan setiap tahun mesti Tukchu datang rumah..Tuk Chu lah yang jaga aku dengan abang mie selain Tuk n Tukwan..Tuk Chu akan suap mkn masa kami kecik2…aku suka makan nasi yang Tuk Chu suap sbb Tuk Chu akan kepal2 nasi dengan ikan dan suap dlam mulut aku…

Tuk kata, Tuk Chu tinggal kat Pondok Tok Ayah Der kat Selatan Thai..early last year, ada orang Patani, Abdullah yang kadang2 datang ke rumah Tukwan ada bagi no telefon kalau2 aku nak masuk ke Selatan Thai, tapi Allah dah takdirkan kertas no telefon tu hilang dalam simpanan……..T_T

Last aku jumpa Tuk Chu lepas aku bertunang, selepas 1 tahun Tuk Chu x datang rumah…sampai aku termimpi2…semua orang pun tertanya2..no telefon xda nak dicontact dimana.. tetiba satu hari tahun 2010 di bulan November…TUK CHU DATANG KE RUMAH!!! terus aku peluk cium Tuk Chu, jatuh air mata..rindu aku kat Tuk Chu sampai termimpi2 terubat bila Tuk Chu datang..Tuk Chu janji nak datang lagi masa akad nikah aku bulan 3 tahun 2011, tapi sampai sekarang Tuk Chu x dtg..

Mak kata maybe Tuk Chu x sihat….mak kata nak pi cari Tuk Chu lepas aku abis berpantang nanti di Selatan Thai..nak ajak abg Kie masuk Selatan Thai..

Perihal Tuk Chu nih, masa muda2 dulu amik upah menanam padi…selain tu, Tuk Chu jugak amik upah mengurut orang, ,merata2..kadang mak bawak balik Alor Setar sbb di Alor Setar dapatlah Tuk Chu upah yang lebih banyak..tapi sebenarnya upah tu Tuk Chu amik dengan kadar ikhlas yang orang nak bagi..Tuk Chu jugak ada kemahiran junjung barang atas kepala tanpa pegang macam kita tgk orang kat Thailand slalu buat tu..

Sesungguhnya…aku saaaayang Tuk Chu sama macam aku sayang tuk n tukwan..aku doakan Tuk Chu sendiri berada dlm rahmat dan kasih sayang Allah..andainya Allah dah ambil Tuk Chu macam Allah amik Tuk dan Tukwan, aku doakan mereka ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh, dan ditempatkan di Syurga…Amin….

(sepatutnya entry nih dah sgt lama..tahun 2011 aku dah update entry nih..tapi x tahu kenapa beberapa tahun nih byk perkara yang berlaku tak terluah dengan perkataan..)