taklimat penyusuan susu ibu

Assalamualaikum wbt,

tadi aku kena pi klinik lagi, infact aku kena pi klinik selang sehari sbb berat aku naik 3 kilo dlm sebulan so nurse nak pantau takut satgi jadi sawan mengandung <–bahana mkn malam dan mkn daging masak ros kot..kaki pun jadi bengkak cam belon dah..pastu seb baik before abg pi jelebu abg letak sofa atas katil..so aku tido kaki naik atas la…dan dlm 1 hari kaki terus jadi kecut..alhamdulillah:D

pi pagi2 buta ke klinik ngn harapan boleh balik ke opis before 9 sbb kelas pukul 10 film studies, tapi dah kena tarik ngn nurse plak masuk taklimat susu ibu..terus aku call students suh masuk CIDOS sbb by hook or by crook kelas mesti kena jalan walaupun online.

masa taklimat susu ibu tu, nurse2 pelatih yg dikerah bagi taklimat..kekekek skali tgk dah macam anak2 murid aku plak yg buat presentation.. diorg kasi tau lah apsal susu ibu penting dan faedah2 yang ibu dan baby akan dpt..so kesimpulan yg boleh dibuat dr taklimat tu adalah:

1. after 1 hour deliver mintak ngn nurse atau doc utk BF baby, incase kalau diorg x kasi atas inevitable reason sila pump susu masuk botol dan kasi baby.

2. kena BF baby every 2 hours. kalau baby tgh tido pun kena bgnkan baby kasi susu. nurse kata kalau baby x basah tapi dia nangis means dia lapa..kasi susu jugak.

3. kena BF exclusively sampai 6 bulan. lepas tu kena buat jugak sampai umo baby 2 tahun.

4. cara nak pegang untuk BF pun kena betul if not nanti akan jadi komplikasi kat breast ibu seperti bengkak, merah2, merekah, silalah pegi jumpa doc.. dan kalau bengkak boleh tuam kat breast ibu.

5. cara nak make sure baby susu dengan betul , mulut baby kena tutup semua bahagian aroela kat breast ibu.

6. kalau baby dah tido tapi masih BF, tolak sket2 tepi bibir baby dengan jari kelingking..jgn tarik:p

7. nurse ckp ibu dari awal2 kena ada niat & doa untuk kasi baby BF, kalau otak ibu ckp NO BF, maka susu pun akan NOOOOOO jugak..kalau ibu mmg niat awal2 dan doa utk BF insyaallah ada rezeki untuk baby.. nurse ckp Allah dah bagi rezeki dah pada anak2 iaitu salah satunya susu ibu.

8. baby sampai 6 bulan bagi susu ibu ja dah cukup  without air masak..lepas bulan 6 baru bagi mknan pelengkap lain.

9. susu ibu yang ditaruk dlm fridge (BUKAN KAT FREEZER) boleh tahan 72 jam sahaja. so make sure labelkan susu everytime pump.

10. susu bila dah keluarkan x boleh simpan balik dlm fridge. dha kuarkan kena suamkan dalm air suam. jgn terus kasi sejuk2 dr fridge:p

11. mknan utk rangsang susu ibu adalah seperti: bunga betik + daun kucai etc x ingat dah:p

12. air kena minum kalau x..mmg la xde susu.

13. daging + ayam + ikan kembung boleh makan <– protein.

Advertisements
Categories Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s