Posted in health, receipe

ikan sambal sihat punyaaa

Bahan-bahan :
1) ikan tenggiri/karau/kembung/selar (500 g (5 keping sederhana) )
2) bawang besar, dipotong bulat (80 g (1) )
3) susu rendah lemak (50 ml (1/4 cawan) )
4) minyak sayuran (15 g (1 1/2 sudu makan) )
5) tomato, dipotong halus (1 biji )
6) garam (3 g (1 sudu teh) )
7) gula (5 g (1 sudu teh) )
Dikisar
1) serbuk kunyit ( 10 g (1 sudu teh) )
2) cili kering (30 g (30 tangkai) )
Dicampur
1) asam jawa (30 g (1 sudu makan) )
2) air (50 ml (1/4 cawan) )
3) bawang putih (30 g (6 ulas))
4) bawang merah (80 g (8 ulas))
Bahan hiasan
1) Timun ( dipotong nipis )
2) Tomato (dipotong bulat)

Cara membakar ikan
Ikan dibersihkan dan digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian dimasukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 30 minit.

Cara memasak sambal
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah dikisar halus.
2. Masukkan cili kering dan masak sehingga garing.
3. Masukkan air asam jawa, tomato dan garam.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat dan susu rendah lemak.
5. Untuk menghidangkannya, tuangkan sambal ke atas ikan yang telah dibakar tadi.
6. Hiaskan dengan timun dan tomato yang dipotong bulat.

** ble x gula tu tuka ngn kurma yg diblend ke:p

Advertisements

Author:

kembara mencari keampunan....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s