Posted in health, receipe

jus pegaga

1) pegaga (150 g )
2) gula perang (50 g )
3) air masak (1000 ml (5 cawan) )
4) Ketulan Ais

Cara penyediaan :
1. Air dimasak bersama gula perang. Sejukkan.
2. Daun pegaga dibasuh bersih bersama akar sekali. Kisar dengan air gula selama 2 minit. Tapiskan untuk mendapatkan jusnya.
3. Masukkan ketulan ais.
Resipi ini menghasilakan 1 liter (5 cawan).

khasiat daun pegaga:
1. boost up daya ingatan
2. lindungi tisu2 badan
3. “Masyarakat India juga menjadikan pegaga sebagai sumber perubatan untuk penawar racun, anti kanser,,ubat cirit birit dan dijadikan tonik mengubati penyakit kulit dan saraf.”- Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2009/01/khasiat-daun-pegaga.html#ixzz1r4xLLZVk

Advertisements

Author:

kembara mencari keampunan....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s