Posted in Uncategorized

Ramadhan datang lagi..2013

assalamualaikum..
alhamdulillah..bulan posa dtg lagik..bertemu lagik dengan ramadhan..bulan ibadah..:D citer sal bulan posa nih..dulu2 masa aku sekolah..bulan puasa slalu jatuh masa cuti sekolah..jadik slalu la aku posa di umah tuk aku..penah skali tu sebulan straight tak balik umah..posa ngn raya kat umah tuk..pagi raya baru lah maK aku bawak baju raya balik kampung!..hehe

slalunye rutin bulan puasa kat umah tuk aku..tak sama cam kat umah aku lah..kalau kat umah aku..nak tido ke nak tgk tv ke lantak la! tapi sejak bapak aku buat bisnes kecil-kecilan jual mkanan dibulan puasa maka takde la free sgt masa kat umah..kalau aku tak tolong buat keje pun..aku tolong tgk mak aku bungkus2 food tu sume nak jual..bapak aku details sket bab2 mkn nih..kang kalau aku bungkus food2 tu bukan jadik bungkus..lain yg jadik..so aku tolon tgk je la sambil wat keje sket2..pastu waktu nak berbuka tu mesti macam2 la bende yg dibeli..kuih la..air la..nasik lagik..perghh..mmg pesta mkn la jadiknye kot..tapi takpe ler sbb mulut yg nak mkn pun ramai..dlm umah aku skang ni dah tambah lagi 3 cukup la 10 org:D

ok dah citer sal posa kat umah..kat umah tuk aku plak..bulan posa mmg byk pantang larang..hehe..siang2 tak ble tgk TV sbb tukwan aku kate nanti ilang pahala posa tgk bende2 lagha!..pendek kate..posa bukan stakat tak mkn taK

minum je tapi abis sume kaki tgn telinga mata complete sume deria kena posa gak:D..nak tgk TV mlm2 bole la sket:p pastu kalau nak diambik teladan dr tukwan ngn tuk aku..yee cam biasa.. bertadarus..pastu mlm2 solat terawih..kiranya bulan ramadhan ni mmg cuba tingkatkan amalan dan ibadah sebyk mungkin la..bgn mlm lagik..

pastu citer sal bulan posa ni mesti berkait ngn raya..kalau raya mesti ade org terkurang kaki tangan..kalau yg terkurang kaki tgn..mesti ade yg sbb mercun dan meriam..hahaha..ops tergelak plak..bukan nak gelak..tapi mmg hari

first posa akan dgr la bunyi meriam kat kampung aku..kadang2 lalu elok je mercun tu atas bumbung umah aku masa bukak posa..plak tu budak2 tu tak reti2 stop dr mlm sampai ke pagi nak bersahur pun duk berbunyi lagik meriam tu..
maklum la duk kampung kan..mercun2 tu pun buk jugak yg buatan sendiri..heheh inspirasi dr situ la FYP aku last sem bertajuk “meriam oh meriam” heheh..aku ajar cara nak buat meriam buluh..ok tak?..huihuihui..tapi insyallah langkah2yg diajar selamat lah..huiii:P

citer sal solat terawih plak kan..tukwan aku dah bape tahun tak g terawih kat surau sbb kaki sakit..tapi tu la..digagah jugak solat terawih jemaah katumah..tukwan aku la jadik imam..kadang2 kalau tak ble berdiri..duduk la kat

atas sejadah tu..tu la aku yg muda2 nih..pun kadang2 tak sekuat semangat tukwan aku..SHAME ON ME! pastu nanti makcik2 aku pun dtg solat terawih jemaah sama2..pastu lepas solat..nanti aku ngn tuk aku..masak la ape2 ke..hidangkan

..slalunye kalau bukak puasa kat umah tuk aku pun sederhana je…beli ape yg betul nak mkn je..bulan posa bukan bulan mkn masa berbuka..hehe..jgn membazir..slalunye bulan puasa ni la jadiknye jugak pembaziran bila sume

bende kat pasar mlm nak diborong skali..hehe. aku ingat lagi ade satu bulan puasa tak ingat la tahun bila..hari2 aku ngn tuk aku buat gado2..tuk aku tanam kacang belakang umah…bykkk..so setiap mlm la masak gado2 taruk kacang..kangkung..blablabla..byk la lagi bahan len.. nanti nak buat lagikkk!! wuhuuuu tak sabar mau balik posa dan raya dirumahhhhh!!!

tapi dlm keseronokkan nak balik posa n raya bersama keluarga..hakikatnya kita kena tgk balik ape ertinya bulan puasa pada umat islam sebenarnya?

________________________________________________________________________________________________________

Atas nih entry  lama aku.. Wednesday, September 20, 2006 dari first blog aku http://penabiru05.blogdrive.com/ its been years…tuk dah tak ada…tukwan dah x ada..rumah dah x ada….bunyi mercun pun dah x ada…kadang2 atau cthnya harini aku akan berbuka puasa bertemankan baby saja…along berbuka di masjid…:( dulu2 aku yang teman tuk n tukwan berbuka…now…anak aku saja yang pasti akan teman aku berbuka sepanjang ramadhan nih..puasa ni masuk puasa kedua tuk x ada,,,dan puasa pertama tukwan tak ada…sapa nak mkn mknan yang aku beli lagi…:( aku rindu sgt…kalau boleh balik ke pintu masa aku nak lompat2 balik ke belakang…:(

Advertisements

Author:

kembara mencari keampunan....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s