jom menyokong penyusuan susu ibu!

Entry ni aku buat tribute untuk  my ex coursemate..zeta yang baru dapat baby dan sedang berusaha untuk memberikan susu ibu kepada baby adam..

dear zeta,

aku tau TIDAK MUDAH..dalam erti kata lain mmg SUSAH dan sgt MENCABAR nak jadi ibu yang menyusukan sepenuhnya..even dalam buku HEBATNYA SUSU IBU pun ada ckp dalam page SURAT UNTUK IBU:

“…ibu janganlah menunggu sehingga saya menangis. Ketika saya menangis mungkin saya sudah terlalu lapar dan sukar untuk memujuk saya..”

see…bukan semua orang berjaya dengan mudahnya dalam menyusukan baby..tapi rata2 nya amat memerlukan semangat yang kuat dan kesabaran yang tinggi.. percayalah semakin kerap ibu menyusukan..semakin banyak susu akan dihasilkan..yang penting..kena SABAR! kalau ada masalah tentang penyusuan..jangan give up…skang dah mudah…join group2 penyusuan kat FB…cari ilmu dan tanya/amik nasihat even ada perunding laktasi dalam group FB..ada banyak..aku dulu pun tanya pada kawan2 yang fully bf dan masuk group2 fb dan baca buku2 tentang penyusuan susu ibu..dont give up! SABAR!

Dear zeta,

kalau ko ada rasa stress..rasa resah gelisah ..ko kol aku…ok? jangan stress2..SABAR!:D

1374742_10151976151281763_1800082616_n

syoknya jadi baby:D

asssalamualaikummmmmmm wbt!

haaa harini ai nak update pasal hadiah baby.. ceritanya zeta dah terima hadiah utk baby adam.. semenjak2 ni aku rasa terujaaaa saja bila tgk org dpt baby..kalut nak bagi hadiah kat baby..syoknya jadi baby kann!!

1378085_10151648993290146_1800473693_n

ada romper and baby socks…nanti boleh lah update kat sini once dah kasi adam pakai:D nak bagi anak sendiri pakai dah x muat kot dan x sesuai dengan romper..hahah..so syok tgk anak org pakai pun jadilah..hahah

Untitled-1

yang atas ni plak gift wrapped untuk baby soffea azzalia..tapi baru perasan ada spelling error…kat parcel zeta tak perasan ada spelling error..so aku buat semula gift note yg designed n printed by aku sendiri..senang..nih ha gambarnya kat bawah:

1000599_10151976055846763_1402559490_n

semua hadiah2 ni dibawakan khas oleh LAYLA BABY SHOP

1383919_10151976073701763_1928896052_n

 

Kisah menyusu aku dan alfalfa Shaklee

Assalamualaikum semua…

Harini meh nak citer sket pengalaman aku menggunakan shaklee untuk buat stok menyusu..honestly… awalnya mmg susu aku kurang sbb bermacam2 kekangan..akhirnya aku dan encik suami decide nak try Shaklee..ye bukan semua orang yang beruntung susu mmg gile banyak sampai tahap boleh bagi anak susuan semua…tapi bagi yang masalah macam aku boleh try untuk amik booster alfalfa ni ..kita berusaha ye.. ni meh nak tunjuk gambar2 masa tempoh aku buat stok EBM dulu..

Untitled-3

ni lah die susu perahan pertama selepas 1 bulan bersalin…haaaa..masa ni baru nak amik shaklee…sabar  dan doa tu penting pegi la tanya sapa pun yg menyusukan anak semua akan ckp hati kena happy…minum kena byk…doa kena rajin..dan USAHA pun perlu..dan sy usaha membanyakkan susu dengan shaklee diiringi dengan HAPPYKAN HATI..BANYAKKAN MINUM..DAN RAJINKAN DOA..

Untitled-5

ni masa ni down jugak la..mmg mencabar nak exclusive breastfeed nih.. penah kot ckp ngn husband…”kalau camni bila nak penuhh” then husband ckp..”saboooo saboooo..doaaa..doaaa..” hehe

Untitled-4

ni masa ni dah semangat sket…12mins pump dpt byk..banyak dr smlm…dan hari2 sebelumnya

Untitled-6

ni dah bertambah banyak…lepas guna alfalfa + ESP + vitalea + B Complex + Osto + Vit C

Untitled-2

hari berganti hari…2 hari baru dpt 6 oz…tapi susu makin pekat dah masa tu sbb dah mula amik ESP..baby pun cepat sket kenyang..

Untitled-7

ni dlm 14 mins dah mula cepat dari sebelum ni..

Untitled-8

Untitled-9

Untitled-1

dan ni akhirnya kat office pump 15 mins dah berjaya dpt skaligus 6 oz – 10oz … jadi ibu2 yang nak menyusu diluar sana…KENA SABO..DOA..USAHA…MINUM JANGAN LUPA! 3 liter sehari ye 🙂

nak BELI SET MENYUSU SHAKLEE?? WHatsapp saya..0125771905 jun (SHAKLEE ID:886047)

next sharing nak citer pasal experience kami guna mealshake plak tau..tungguuuu

ALFALFA SHAKLEE

330 BIJI (small size)
HARGA RUNCIT : RM53.75
HARGA ISTIMEWA: whatsapp saya 0125771905 [jun]

20 Manfaat Alfalfa Kepada Kesihatan
1. Merawat gangguan pencernaan
2. Mengawal kolestrol dalam darah
3. Menghapuskan kolestrol buruk ‘LDL’ dari tubuh
4. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
5. Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah
6. Mencegah edema – Pengumpulan air dalam badan
7. Mengurangkan simptom menopous
8. Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan
9. Merawat masalah sembelit
10. Menyahkan toksik dalam tubuh
11. Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
12. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
13. Membantu masalah penghadaman
14. Membantu memperbanyakkan susu ibu
15. Mengurangkan masalah pundi kencing
16. Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
17. Meningkatkan kesihatan prostat
18. Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
19. Menghangatkan hubungan suami isteri
20. Membantu tingkatkan kesihatan lelaki

Vitamin E shaklee

Assalamualaikum wbt..

images

sebagai pengguna Shaklee…meh nak share pengalaman kami menggunakan Vitamin E nih…sebelum nih saya sendiri guna selepas bersalin..padan la haritu glowww je  beberapa bulan lepas bersalin..

Untitlead-1 Untitled-1

 

skang ni husband pun kalut guna vit e ni tempek kat muka..buat mask katanya..

Untitled-1

cara nak buat mask guna vit E ni just tambah sikit ESP dengan air..pastu letakkan di muka..:)

..KEBAIKAN vit e ni, ianya adalah bersifat antioksidan yang melindungi tisu badan kita daripada rosak yang akibat bahan radikal bebas. Radikal bebas ni boleh merosakkan sel-sel tisu dan organ-organ kita yang membuatkan kulit kita jadi kusam, tak bermaya dan berkedut..uhuh..pendek kata:

1. nak mencegah penuaan,
2. nak hilangkan parut jerawat,
3. nak kurangkan jerawat,
4. nak bagi hilang eyebag
5. untuk alahan kulit,

6. untuk baik pulih luka dalaman
7. untuk kesuburan lelaki

NOTA kaki: VIT E NI HIGH DOSE, SO PREGNANT WOMEN TAK BOLEH AMIK VITAMIN E SHAKLEE NI..1 kapsul ada 400 IU. CARA MAKAN 1 BIJI SATU KALI SEHARI. PREGNANT WOMEN HANYA PERLUKAN 20-30 IU SAJA SEHARI..DAN KALAU KURANG VIT E NI JUGA BOLEH SEBABKAN BABY BERISIKO ASTHMA, KIRANYA VIT E MMG PERLU UNTUK PREGNANT WOMAN TAPI BUKAN UNTUK VITAMIN PRODUK KELUARAN SHAKLEE SBB DOSE NYA TINGGI OK? FAHAM KAN?:D

1 botol vitamin E shaklee ni ada 120 biji, tahan 4 bulan.Price ialah RM149 untuk Semenanjung Malaysia ya. postage add rm10 🙂

BABY GIFT WRAPPED by Layla Baby Shop

Assalamualaikummmm..

Alhamdulillah…dah post 2 baby gifts wrapped from Layla Baby Shop straight to the house.. Satu pos bagi Baby Adam Rushaidi di Taiping lagi satu bagi pada Soffea Azzalia kat Perlis..tapi since baby Soffea masih di ward sbb jaundice..so nanti Layla Baby Shop akan pi hanta by hand…syokkknyeeee..shopping baby girl punya hadiah,.boleh rambang mata…semua nak bagi..hahaha

BY THE WAY! nak announce yang skang tgh ada new stock barang baby..ada baju…ada stockin yg comey lote ..alahai…sape2 yang nak bagi hadiah kat anak saudara ke..kat anak sendiri ke…kat anak opismate ke… meh la beli dengan kami..kami boleh wrapped kasi terus hanta ke address..hehe..ni antara NEW ARRIVAL item 🙂 if nak order PM kami di FB tau.. LAYLABABYSHOP

???????? download (2) download (3) download (4) download (5) ????????