Posted in penyusu

jom menyokong penyusuan susu ibu!

Entry ni aku buat tribute untuk  my ex coursemate..zeta yang baru dapat baby dan sedang berusaha untuk memberikan susu ibu kepada baby adam..

dear zeta,

aku tau TIDAK MUDAH..dalam erti kata lain mmg SUSAH dan sgt MENCABAR nak jadi ibu yang menyusukan sepenuhnya..even dalam buku HEBATNYA SUSU IBU pun ada ckp dalam page SURAT UNTUK IBU:

“…ibu janganlah menunggu sehingga saya menangis. Ketika saya menangis mungkin saya sudah terlalu lapar dan sukar untuk memujuk saya..”

see…bukan semua orang berjaya dengan mudahnya dalam menyusukan baby..tapi rata2 nya amat memerlukan semangat yang kuat dan kesabaran yang tinggi.. percayalah semakin kerap ibu menyusukan..semakin banyak susu akan dihasilkan..yang penting..kena SABAR! kalau ada masalah tentang penyusuan..jangan give up…skang dah mudah…join group2 penyusuan kat FB…cari ilmu dan tanya/amik nasihat even ada perunding laktasi dalam group FB..ada banyak..aku dulu pun tanya pada kawan2 yang fully bf dan masuk group2 fb dan baca buku2 tentang penyusuan susu ibu..dont give up! SABAR!

Dear zeta,

kalau ko ada rasa stress..rasa resah gelisah ..ko kol aku…ok? jangan stress2..SABAR!:D

1374742_10151976151281763_1800082616_n

Advertisements
Posted in laylababyshop

syoknya jadi baby:D

asssalamualaikummmmmmm wbt!

haaa harini ai nak update pasal hadiah baby.. ceritanya zeta dah terima hadiah utk baby adam.. semenjak2 ni aku rasa terujaaaa saja bila tgk org dpt baby..kalut nak bagi hadiah kat baby..syoknya jadi baby kann!!

1378085_10151648993290146_1800473693_n

ada romper and baby socks…nanti boleh lah update kat sini once dah kasi adam pakai:D nak bagi anak sendiri pakai dah x muat kot dan x sesuai dengan romper..hahah..so syok tgk anak org pakai pun jadilah..hahah

Untitled-1

yang atas ni plak gift wrapped untuk baby soffea azzalia..tapi baru perasan ada spelling error…kat parcel zeta tak perasan ada spelling error..so aku buat semula gift note yg designed n printed by aku sendiri..senang..nih ha gambarnya kat bawah:

1000599_10151976055846763_1402559490_n

semua hadiah2 ni dibawakan khas oleh LAYLA BABY SHOP

1383919_10151976073701763_1928896052_n

 

Posted in shaklee

Kisah menyusu aku dan alfalfa Shaklee

Assalamualaikum semua…

Harini meh nak citer sket pengalaman aku menggunakan shaklee untuk buat stok menyusu..honestly… awalnya mmg susu aku kurang sbb bermacam2 kekangan..akhirnya aku dan encik suami decide nak try Shaklee..ye bukan semua orang yang beruntung susu mmg gile banyak sampai tahap boleh bagi anak susuan semua…tapi bagi yang masalah macam aku boleh try untuk amik booster alfalfa ni ..kita berusaha ye.. ni meh nak tunjuk gambar2 masa tempoh aku buat stok EBM dulu..

Untitled-3

ni lah die susu perahan pertama selepas 1 bulan bersalin…haaaa..masa ni baru nak amik shaklee…sabar  dan doa tu penting pegi la tanya sapa pun yg menyusukan anak semua akan ckp hati kena happy…minum kena byk…doa kena rajin..dan USAHA pun perlu..dan sy usaha membanyakkan susu dengan shaklee diiringi dengan HAPPYKAN HATI..BANYAKKAN MINUM..DAN RAJINKAN DOA..

Untitled-5

ni masa ni down jugak la..mmg mencabar nak exclusive breastfeed nih.. penah kot ckp ngn husband…”kalau camni bila nak penuhh” then husband ckp..”saboooo saboooo..doaaa..doaaa..” hehe

Untitled-4

ni masa ni dah semangat sket…12mins pump dpt byk..banyak dr smlm…dan hari2 sebelumnya

Untitled-6

ni dah bertambah banyak…lepas guna alfalfa + ESP + vitalea + B Complex + Osto + Vit C

Untitled-2

hari berganti hari…2 hari baru dpt 6 oz…tapi susu makin pekat dah masa tu sbb dah mula amik ESP..baby pun cepat sket kenyang..

Untitled-7

ni dlm 14 mins dah mula cepat dari sebelum ni..

Untitled-8

Untitled-9

Untitled-1

dan ni akhirnya kat office pump 15 mins dah berjaya dpt skaligus 6 oz – 10oz … jadi ibu2 yang nak menyusu diluar sana…KENA SABO..DOA..USAHA…MINUM JANGAN LUPA! 3 liter sehari ye 🙂

nak BELI SET MENYUSU SHAKLEE?? WHatsapp saya..0125771905 jun (SHAKLEE ID:886047)

next sharing nak citer pasal experience kami guna mealshake plak tau..tungguuuu

Posted in shaklee

ALFALFA SHAKLEE

330 BIJI (small size)
HARGA RUNCIT : RM53.75
HARGA ISTIMEWA: whatsapp saya 0125771905 [jun]

20 Manfaat Alfalfa Kepada Kesihatan
1. Merawat gangguan pencernaan
2. Mengawal kolestrol dalam darah
3. Menghapuskan kolestrol buruk ‘LDL’ dari tubuh
4. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
5. Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah
6. Mencegah edema – Pengumpulan air dalam badan
7. Mengurangkan simptom menopous
8. Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan
9. Merawat masalah sembelit
10. Menyahkan toksik dalam tubuh
11. Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
12. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
13. Membantu masalah penghadaman
14. Membantu memperbanyakkan susu ibu
15. Mengurangkan masalah pundi kencing
16. Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
17. Meningkatkan kesihatan prostat
18. Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
19. Menghangatkan hubungan suami isteri
20. Membantu tingkatkan kesihatan lelaki

Posted in health, shaklee

Vitamin E shaklee

Assalamualaikum wbt..

images

sebagai pengguna Shaklee…meh nak share pengalaman kami menggunakan Vitamin E nih…sebelum nih saya sendiri guna selepas bersalin..padan la haritu glowww je  beberapa bulan lepas bersalin..

Untitlead-1 Untitled-1

 

skang ni husband pun kalut guna vit e ni tempek kat muka..buat mask katanya..

Untitled-1

cara nak buat mask guna vit E ni just tambah sikit ESP dengan air..pastu letakkan di muka..:)

..KEBAIKAN vit e ni, ianya adalah bersifat antioksidan yang melindungi tisu badan kita daripada rosak yang akibat bahan radikal bebas. Radikal bebas ni boleh merosakkan sel-sel tisu dan organ-organ kita yang membuatkan kulit kita jadi kusam, tak bermaya dan berkedut..uhuh..pendek kata:

1. nak mencegah penuaan,
2. nak hilangkan parut jerawat,
3. nak kurangkan jerawat,
4. nak bagi hilang eyebag
5. untuk alahan kulit,

6. untuk baik pulih luka dalaman
7. untuk kesuburan lelaki

NOTA kaki: VIT E NI HIGH DOSE, SO PREGNANT WOMEN TAK BOLEH AMIK VITAMIN E SHAKLEE NI..1 kapsul ada 400 IU. CARA MAKAN 1 BIJI SATU KALI SEHARI. PREGNANT WOMEN HANYA PERLUKAN 20-30 IU SAJA SEHARI..DAN KALAU KURANG VIT E NI JUGA BOLEH SEBABKAN BABY BERISIKO ASTHMA, KIRANYA VIT E MMG PERLU UNTUK PREGNANT WOMAN TAPI BUKAN UNTUK VITAMIN PRODUK KELUARAN SHAKLEE SBB DOSE NYA TINGGI OK? FAHAM KAN?:D

1 botol vitamin E shaklee ni ada 120 biji, tahan 4 bulan.Price ialah RM149 untuk Semenanjung Malaysia ya. postage add rm10 🙂

Posted in laylababyshop

BABY GIFT WRAPPED by Layla Baby Shop

Assalamualaikummmm..

Alhamdulillah…dah post 2 baby gifts wrapped from Layla Baby Shop straight to the house.. Satu pos bagi Baby Adam Rushaidi di Taiping lagi satu bagi pada Soffea Azzalia kat Perlis..tapi since baby Soffea masih di ward sbb jaundice..so nanti Layla Baby Shop akan pi hanta by hand…syokkknyeeee..shopping baby girl punya hadiah,.boleh rambang mata…semua nak bagi..hahaha

BY THE WAY! nak announce yang skang tgh ada new stock barang baby..ada baju…ada stockin yg comey lote ..alahai…sape2 yang nak bagi hadiah kat anak saudara ke..kat anak sendiri ke…kat anak opismate ke… meh la beli dengan kami..kami boleh wrapped kasi terus hanta ke address..hehe..ni antara NEW ARRIVAL item 🙂 if nak order PM kami di FB tau.. LAYLABABYSHOP

???????? download (2) download (3) download (4) download (5) ????????

 

Posted in shaklee

OMEGA GUARD shaklee

1. Apakah itu OMEGA GUARD shaklee..

omega guard siapa perlu copy

Omega Guard Shaklee ini adalah merupakan MAKANAN TAMBAHAN yang kaya dengan MINYAK IKAN. Satu hidangan Omega Guard ini menyediakan sebanyak 100mg asid lemak omega 3 termasuk lah DHA dan EPA…

DHA dan EPA merupakan asid lemak 3 yang ditemui didalam ikan laut dalam. DHA dan EPA ini dipercayai mampu mengurangkan penyakit seperti KERADANGAN, menggalakkan FUNGSI OTAK, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

2. Apakah fungsi DHA dan EPA terhadap tubuh badan kita

DHA berfungsi :-

dapat mencegah penyakit ASMA
mencegah penyakit kulit
Mengelakkan penyakit kanser payudara
Mengelakkan kanser prostat
Meningkatkan daya seksual
Mengelakkan migrain dan rasa kebas pada badan
SANGAT BAIK UNTUK PESAKIT JANTUNG

EPA berfungsi :-

Mencegah kanser
Dapat mengawal kadar kolestrol yang berlebihan
Mencegah penyakit darah tinggi
Juga sangat baik untuk pesakit jantung
Menghindarkan STRESS..

3. Kepentingan Minyak Ikan Omega

Asid lemak boleh ditemui didalam ikan. Kajian telah membuktikan minyak ikan ini amat kaya dengan asid lemak omega-3. Asid lemak ini lah yang melindungi ikan laut dalam kerana ianya mempunyai takat beku yang rendah dan telah membantu memanaskan ikan ketika berada dilautan yang paling beku. Sekiranya ketiadaan lapisan lemak ini, ikan ikan tersebut boleh mati.

4. Kebaikkan Asid Lemak Omega-3

Asid lemak Omega-3 mempunyai kandungan kimia yang sangat sangat baik kerana :-

1. Ia berupaya menarik molekul oksigen dengan berkesan kerja mempunyai struktur yang unuk. Ini membolehka mengangkut bahan bahan seperti toksin ke atas permukaan kulit serta perkumuhan oleh usus, buah pinggang dan peparu.

2. Asid Lemak Omega-3 adalah sedikit beralkali. Ia berupaya menghasilkan ikatan lemak yang membolehkan berlakunya pergerakan sehala elektron, menyeberangi membran sel.

Shaklee dah terbukti berkesan sejak lebih 50 tahun lalu. Diulangi.. Omega Guard Shaklee adalah ultrapure, diperbuat dengan begitu sempurna. Proses penyulingan 3 peringkat secara semula jadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat didalam ikan.

jom dapatkan Omega Guard Shaklee untuk kegunaan keluarga kita semua..

Posted in Uncategorized

fuhhhhh..selesai invigilate 1 paper

assalamualaikummm … harini first day final exam budak..aku pepagi kol 7.30 dah pegi exam unit amik paper..harini aku invigilate paper FIBRE OPTIC COMMUNICATION SYSTEM  for engineering students..

ni semua sbb smlm aku sempat bermimpi around kol 2 pagi tu yg aku terlewat masuk dewan exam..15 minit lewat plak tu..sbbnya aku cari paper exam film studies x jumpa…..last2 org kat exam unit tu ckp..”paper fiilm studies tu 30hb..harini paper lain..” ayyyokkkk….apekah…bayangkan masuk dlm exam hall lewat 15 mins..means budak2 pun kena lewat start exam…semua org tgk kat kita bila kita bukak pintu hall and bila kita baru duk hegeh2 nak bagi answer and question sheets…..tapi aku trauma kot…sedar2…nasib baik ini semua mimpi…PUHHHH legaaa!!!

Abis invigilate exam…tgharinye aku ngn anak2 PA BDV6A aisyah, amirul arif, aiman n pegi beli pizza hut…sbb today last day diorg….pasni diorg grad…so aku buat kenduri serba sederhana kat dorang…mkn pun kat amphitheater je pun..alang2 diorg pun nak celebrate ada birthday boy and birthday girl..

abis mkn…aku naik sambung mengadap SPMP…subject SOUND DESIGN sem 5, kelas C dah complete key in, kelas B complete tapi pending sbb ada student kena barred..kelas 5A pun sama sbb ada student kena barred so pending x boleh nak print lagi..untuk subject FILM STUDIES, yang dah complete kelas A and C..kelas B masih pending sbb tunggu status dari Yan inform anak PA nya yg x reti2 nak submit assignment..uhuhuh..

Okay la…org dah bising..aku kena stop blogging…sambung later…jya ne!