Posted in bento

Bento for breakfast

image

Salam and hi..
I make sushi bento for breakfast today as my husband insist to eat sushi since last few days..
image

I used green salad..spicy nori and stick crab as the ingredients.

image

This is the last pieces left..

Advertisements
Posted in Uncategorized

tribute untuk arwah Ammar: banyak bekal dibawa, aku pula dimana dan bagaimana?:(

Assalamualaikum wbt, aku tak kenal arwah tapi hati siapa dan hati mana yang tak terkesan bila tgk video nih…amalan dan bekalan arwah untuk ke sana, cuba bandingkan dengan diri aku ni..? setakat jadi pensyarah belum menjamin ilmu yang di beri itu berkat, belum menjamin jika ada anak murid akan guna dengan cara yang Tuhan izin atau tidak. jadi pensyarah tak cukup..tak cukup…TIDAK CUKUP! arwah tukwan dulu guna tenaga dia buat titi untuk org kampung lalu…sampai reput, sampai tukwan dah xdak…tukwan sumbang duit buat telaga kat sekolah agama..insyaallah yakin dah air telaga diguna buat mkn minum dan wuduk….arwah Ammar.. apa saja yang dia tak buat? tgk sendiri…dan cuba compare dengan diri aku? kalau mati…apa aku nak bawak? apa aku nak bawak?? cukup x?? TAK CUKUP!! TOLONG SEDAR DIRI!

tak reti nak ckp dan tak tahu nak tulis.Yang aku tau…TIDAK CUKUP! TAK CUKUP AMALAN YANG AKU KUTIP KAT DUNIA NI….

 

Posted in bento

totoro bento 1st trial:D

1393335_10152039459581763_1303551609_n

salam, meh nak share cara kami buat totoro bento atas ni…bahan yang kami guna:

1. green cabbage sebagai sebagai based..letak bawah skali
2. inoki mushroom (beli kat tesco, kami goreng skali dengan sausage)
3. broccoli, rebus
4. boiled egg
5. baby tomato
6. sticky rice withΒ  seaweed as deco and cheese sebagai mata totoro

cara buat:

1.memula kita masak dulu beras sushi tu cam biasa, sukatan 1 cawan beras dengan 2 cawan air, once nasi dah masuk biarkan kejap for 10 mins. then amik nasi tu dan kepalkan guna plastic atau guna sarung tgn plastic yang bersih untuk buat bentuk totoro.

2.Β  letak nasi tu dlm bento box atau lunch box yang sudah dialas dengan green cabbage

3. then telur tu..kami rebus macam biasa then masa suam2 tu kupas dan masukkan dalam egg mold and sejukkan dalam fridge

4. untuk hiasan totoro tu potong seaweed, atau punch atau buat guna gunting untuk MATA, MISAI dengan HIDUNG :p haha nak tergelak plak

5. then untuk sausage tu kalau nak guna sausage cutter sila guna cutter dulu sebelum goreng. πŸ™‚

6. then hias ikut kreativiti

7. maka terhasil lah seperti gambar di atas dan dibawah..

ada soalan? silakan bertanya..kami juga masih baru belajar πŸ™‚

a

Posted in bento

basic berbento :)

assalamualaikum wbt πŸ™‚

1.basic untuk buat bento 1st kena ada sticky rice which is kami beli sushi rice kat tesco ada jual.. nak tau camne rupa beras sushi tu? ni ha dia..before ni dah cuba buat guna beras biasa..tak jadi..dia hancur lepas kuar dr mold..ini if nak buat rice bento..in case nak buat bread bento..tak perlu pun xpe…tapi kalau nak guna nasi,..ini beras yang kami gunakan ya πŸ˜€

35915_440140709408487_72450683_n

gambar ni kami amik di google, tapi ini la rupanya ya..

2. if nak buat bread bento kena ada bread cutter atau sandwich cutter, ni ha contoh rupanya

36574_440141562741735_903330067_n
3. if ada budget lebih boleh dapatkan bento boxes…sgt kiut miut okay:D

428710_448039598618598_98527570_n

yang ni contoh je tau πŸ˜€

4. kalau nak dapatkan telur yang macam2 bentuk tu kita guna egg mould..ni gambar bawah ni ha

1012757_466717603417464_1769441440_n

cara nak guna egg mould ni , memula telur kita rebus dulu, then masa tgh suam2 tu kupas kulit telur dan masukkan dalam egg mould ni…lepas tu letak dlm peti sejuk for 2 hours..kami mudah je lepas dah masukkan dalam egg mould ni kami rendam je dalam air sejuk ..hehe

5. then food cup cam kat bawah ni:

1016141_466711670084724_311649994_n

fungsi food cup ni adalah nak asingkan atau buat cam partition dalam bento box tu ..cth nya nak letak buah ke, coco crunch ke..etc

6. ni plak food picker yang juga digunakan untuk deco πŸ˜€

1463773_10152039385381763_187424938_n

7. rice mould

IMG_0207

8. sauce container

Tubuh Manusia

9. sausage cutter

kw9kz8gbe1saz6zd

cara nak guna, sebelum goreng sausage tu apply dulu dengan mould ni baru goreng πŸ™‚

10. seaweed puncher

f0h696uwxf4mh45t

Posted in shaklee

Advanced Joint Health Tablet

35915_440140709408487_72450683_n

√√ SANA SINI SENDI SAKIT? JANGAN TERKEJUT 5 HARI SAHAJA DAH HILANG SAKIT!!** Advanced Joint Health (AJH) merupakan supplemen untuk sendi yang terbaik di pasaran kerana bahan-bahan ekstrak di dalamnya semua sumber tumbuhan tetapi fungsi sangat MENYENGAT!! AJH mengandungi ekstrak boswellia yang sering digunakan pada zaman dahulu untuk merawat artitis dan juga sebagai anti radang, esktrak jagung untuk glukosamin yang meningkatkan kusyen dalam sendi dan memudahkan pergerakan sendi. Bebas dari chondroitin yang menggangu penyerapan glukosamin dan bebas dari bahan kimia yang boleh mengganggu system badan.
***************************************************
FUNGSI-FUNGSI ADVANCED JOINT HEALTH :
❃ Memelihara tisu penyambung yang sihat dengan tambahan
kuprum, zink, vitamin c dan manganese yang bertindak
membina kolagen.
❃ Meningkatkan keupayaan β€˜kusyen’ dengan glukosamin
dari ekstrak boswellia , jadi anda bebas bergerak.
❃ Menambahkan kebolehan pergerakan tanpa rasa sakit
❃ Meningkatkan fleksibiliti sendi.
❃ Memperbaiki fungsi sesendi.
❃ Menyokong kesihatan sesendi untuk jangka masa panjang.
AJH JADI REBUTAN RAMAI.MENGAPA?
Seawal 5 hari pertama oleh kerana esktrak boswellia dan ekstrak jagung yang meningkatkan kada kusyen pada sesendi tubuh. Malah kajian klinikal menunjukkan bahawa 28% lebih cepat meningkatkan keselesaan pada sesendi dan 45% lebih berkesan meningkatkan keselesaan pada sesendi yang mengalami keradangan.

More info: 0125771905