Posted in bento

basic berbento :)

assalamualaikum wbt 🙂

1.basic untuk buat bento 1st kena ada sticky rice which is kami beli sushi rice kat tesco ada jual.. nak tau camne rupa beras sushi tu? ni ha dia..before ni dah cuba buat guna beras biasa..tak jadi..dia hancur lepas kuar dr mold..ini if nak buat rice bento..in case nak buat bread bento..tak perlu pun xpe…tapi kalau nak guna nasi,..ini beras yang kami gunakan ya 😀

35915_440140709408487_72450683_n

gambar ni kami amik di google, tapi ini la rupanya ya..

2. if nak buat bread bento kena ada bread cutter atau sandwich cutter, ni ha contoh rupanya

36574_440141562741735_903330067_n
3. if ada budget lebih boleh dapatkan bento boxes…sgt kiut miut okay:D

428710_448039598618598_98527570_n

yang ni contoh je tau 😀

4. kalau nak dapatkan telur yang macam2 bentuk tu kita guna egg mould..ni gambar bawah ni ha

1012757_466717603417464_1769441440_n

cara nak guna egg mould ni , memula telur kita rebus dulu, then masa tgh suam2 tu kupas kulit telur dan masukkan dalam egg mould ni…lepas tu letak dlm peti sejuk for 2 hours..kami mudah je lepas dah masukkan dalam egg mould ni kami rendam je dalam air sejuk ..hehe

5. then food cup cam kat bawah ni:

1016141_466711670084724_311649994_n

fungsi food cup ni adalah nak asingkan atau buat cam partition dalam bento box tu ..cth nya nak letak buah ke, coco crunch ke..etc

6. ni plak food picker yang juga digunakan untuk deco 😀

1463773_10152039385381763_187424938_n

7. rice mould

IMG_0207

8. sauce container

Tubuh Manusia

9. sausage cutter

kw9kz8gbe1saz6zd

cara nak guna, sebelum goreng sausage tu apply dulu dengan mould ni baru goreng 🙂

10. seaweed puncher

f0h696uwxf4mh45t

Advertisements

Author:

kembara mencari keampunan....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s