totoro bento 1st trial:D

1393335_10152039459581763_1303551609_n

salam, meh nak share cara kami buat totoro bento atas ni…bahan yang kami guna:

1. green cabbage sebagai sebagai based..letak bawah skali
2. inoki mushroom (beli kat tesco, kami goreng skali dengan sausage)
3. broccoli, rebus
4. boiled egg
5. baby tomato
6. sticky rice with  seaweed as deco and cheese sebagai mata totoro

cara buat:

1.memula kita masak dulu beras sushi tu cam biasa, sukatan 1 cawan beras dengan 2 cawan air, once nasi dah masuk biarkan kejap for 10 mins. then amik nasi tu dan kepalkan guna plastic atau guna sarung tgn plastic yang bersih untuk buat bentuk totoro.

2.  letak nasi tu dlm bento box atau lunch box yang sudah dialas dengan green cabbage

3. then telur tu..kami rebus macam biasa then masa suam2 tu kupas dan masukkan dalam egg mold and sejukkan dalam fridge

4. untuk hiasan totoro tu potong seaweed, atau punch atau buat guna gunting untuk MATA, MISAI dengan HIDUNG :p haha nak tergelak plak

5. then untuk sausage tu kalau nak guna sausage cutter sila guna cutter dulu sebelum goreng. 🙂

6. then hias ikut kreativiti

7. maka terhasil lah seperti gambar di atas dan dibawah..

ada soalan? silakan bertanya..kami juga masih baru belajar 🙂

a

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s