Posted in Uncategorized

cara install EOS UTILITY tanpa CD

Assalamualaikum wbt..

dua harini duk pening cari eos utility punya CD taktau la ada di Alor Setar atau dalam store umah perlis..cari dalam Canon site yang ada cuma updater..tapi finally mlm ni tepat jam 9.36 pm baru berjaya menginstall EOS UTILITY tanpa CD on Mac OS X 10.9 .. kalau korang termasuk org2 cam aku yg jugak nak install EOS UTILITY ni tapi xtau cara…meh nak cerita:

1. first korang kena identify dulu apa jenis dslr korang guna. since aku punya camera pun EOS 50D sajaso version updater yang sesuai dengan aku adalah EOS UTILITY version 2.13

2. memula aku download EOS Utility UPDATER 2.13 kat canon site. abis download, klik kat file yg dah abis download tu dia akan naik camni:

Screen Shot 2014-09-14 at 9.40.52 PM

3. korang taklih terus klik kat updater tu tapi korang kena DRAG updater EU2.13 OX tu ke desktop dulu. then dr desktop tu korang kena right klik n choose SHOW PACKAGE CONTENTS:

Screen Shot 2014-09-14 at 9.42.33 PM

4. then korang akan masuk folder CONTENT > RESOURCE> then cari file yang dia tulisupdateplist , tapi dalam case aku ni cari dalam folder tadak sbb canon dah tukar file content installation ni. so aku try n error delete files lain. tapi semua gagal sebab setiap kali aku nak try install/run dr desktop lepas delete dia akan cakap file updater might be damaged and should be trash away, dan cuma ada option OK saja..have no choice, mmg kena klik Ok saja lah! pastu aku termenung 2 hari..hahaha

Screen Shot 2014-09-14 at 9.44.40 PM

5. sebelum tu sebenarnya, utk case aku ni, aku kena delete data INFO.DATX, tapi dalam folder ni korang tngk dah xada sbb aku dah delete.

6.  aku jugak kena install dulu updater eos utility version lama which is aku install version 1.10. VERSION ni aku berjaya delete updateplist file dan aku jugak berjaya install EOS utility, tapi bila aku nak bukak tak boleh sbb dia kata NOT SUPPORTED BY THIS OPERATING SYSTEM!

7. so cara lain adalah kena update dulu, so skang dengan version 2.13 tadi aku kena cari jalan supaya aku boleh update dan boleh guna eos utility tu..caranya camni:

8. sebelum korang run updater 2.13 tu dari desktop korang kena tukar setting kat security n privacy first: SYSTEM PREFERENCES> SECURITY & PRIVACY:

Screen Shot 2014-09-14 at 9.52.43 PM

SETKAN ALLOW APPS DOWNLOADED FROM ANYWHERE!!

9. lepas dah set ni baru boleh run semula updater 2.13 tu dr desktop..diingatkan skali lagidari desktop..bukan dari original updater tu tapi dr file yang dah didrag ke desktop dan make sure file yang didrag  ke desktop tu dah delete (in my case) INFO.DATX ,

10. dah delete boleh open/run updater tu macam biasa. Alhamdulillah berjaya! dan ni dia rupa EOS UTILITY tu:

Screen Shot 2014-09-14 at 9.56.08 PMd

kalau korang tgk camera setting/remote shooting tu disable adalah sebab  connect dengan camera. kena cucuk camera dengan USB cable to MAC . ON camera then baru akan enable.

FAQEH DAH NANGIS, later sambung! bye!!

Advertisements
Posted in Shizukana Studio

stop motion

image

Ohooooo…smlm aku buat stop motion..kali pertamanya sepanjang hidup aku menjadi photographer shoot water splash ni..sedihkan..hahaha…
Disebabkan ku assign studnts utk buat stop motion…why not aku buat jugak kan..instead of buat org lompat2… Ku nak buat water splash plak..
First trial aku plan nak buat didapur ja..letak ppan pemotong atas sinki..letak glass kat atas tu direct bawah paip air..tapi  x jadi..
Akhirnya aku set up macam dlm gambar kat bawah ni..hahah…boleh la..jadi la jugak..hanya dgn  guna lampu dr phone..kalau ada lampu meja lagi cantik kot :p