Cookies first time

image

Kalau nak tau ni la first time aku buat cookies sendiri…kiranya ni project tertunda since last few years aku nak try….aku ni boleh masuk kategori buta tepung.. Nak buat baking ni serba takut sbb x kenal tepung..haha so aku godek resepi yg paling simple yg ada di alam maya ni dan resepi ni aku olah pulak sendiri sbb ada bahan yg x cukup..kkeeke

Bahan2
1. Tepung kek naik sendiri kotak warna pink putih camtu 2 1/2 cawan
2. 1/2 cawan gula perang
3. Buttercup 250g
4. Telur sebiji..ada resepi yg guna 4 biji kuning telur
5. Serbuk koko 1/2  cawan..yg ni guna sket pun xpa…byk sgt nanti cookies jadi hitam legam cam yg aku buat..huhu…so bole kurangkan sukatan
6. Serbuk penaik..aku letak satu sudu walaupun tepung tu dah boleh naik sendiri
7. Sesudu esen vanilla
8. Choc chips beli di kedai bahan kek
9. Hazelnut yg dah dipotong kecik2 tu pun ble beli di kedai bahan kek

Cara2
1. Pukul buttercup + gula perang sampai kembang..
2. x sempat kembang infact aku dah taruk telur + esen vanilla then baru aku pukul sampai kembang atau sebati
3. Then aku ayak tepung kek + serbuk koko masuk dalam cara ke2 tadi ni
4. Lepas tu pukul lagi ..tgk sama adunan jgn smpai keras sgt atau lembik sgt..then masukkan kacang hazelnut + choc chips
5. Guna sudu kecil utk jadikan bulat2 kecil n letak atas loyang atau tray..boleh la letak minyak sket atas tray supaya x melekat
6. Panaskan oven 150 darjah for 10 mins then boleh bakar cookies 10 mins bagi temperature yg sama..

First trial cookies aku hangit sbb ku letak 150 darjah for 15 mins..kkakaka

Resepi nasi goreng kangkung

Salammmmm..
Burppp.alhamdulillah baru sudah dinner nasi goreng kangkung.. Tu ja yg paling cepat aku nak masak dlm tmpoh saat2 sebelum pukul 10 mlm sbb esok pagi aku kena buat bsp..so by 10 pm mlm ni aku ken posa sampai sok pagi..

Dlm peti ada kangkung..since boring asyik goreng kangkung so harini ku buat nasi goreng kangkung..sorry gambar x sempat nak snap dah masuk perut kami berempat..ahaks ahaks ahaks

So ni resepi nasi goreng kngkung harini yek..
Bahan2:
1. Kangkung ikut la korang nk buh byk mana
2. Bawang merah 3 ulas
3. Bawang putih
4. Cabai melaka i x bubuh sbb faqeh mkn mau nganga pedas..so cabai melaka n cabai hidup tu potong asing taruk sos cili..
5. Nasi panas yg baru di masak atau nasi smlm yg x abis pun okay…jgn bazir nasi biar keras jadi kerak dlm peti.
6. Udang sket ikut bapa org nak mkn
7. Ayam sket potong nipis tapi besar2 sket
8. Fishball 3 ketul yg dipotong 4
9. Timun sebagai ulam.nyam nyam

Cara:
1. Tumis bawang merah + putih sampai naik bau
2. Masukkan ayam + udang + fishball n goreng sampai agak masak..agak2 la jgn sampai hangus sudah..haaha
3. Masukkan telur ayam…biar sampai masak sket dan goreng then masukkan garam + lada sulah sket + perasa kalau mau
4. Buh nasi dan gaul2..last skali baru letak kangkung ye..then masak skejap jgn smpai layu..tutup api n hidangkan panas2..
5. Mkn dengan ulam timun + cabai melaka hidup letak sos!

Mau terangkat okay! Selamat mencuba

more of it

I’m happy and at ease
With love as it has turned out to be now
You will be the man I like
Besides when all is said and is done with

And we will fly
Into a brand new sky

There’s something in the air
I need it, I want more of it
A certain dive’ll make it
But I don’t, I’m loving it

I never hesitate to fall
I forget how much I want it, get all in
My dreams are getting used to you
I hope you don’t get to use me and my dreaming

‘Cause they will fade
Into brighter days

And there’s something in the air
I need it, I want more of it
A certain dive’ll make it
But I don’t, I’m loving it

Maybe as long as we’re together
Maybe this love is never over
You may stop your dreaming

There’s something in the air
I need it, I want more of it
A certain dive’ll make it
But I don’t, I’m loving it

There’s something in the air
I need it, I want more of it
A certain dive’ll make it
But I don’t, I’m loving it

-leigh nash

sup tulang versi tukwan

aih..pening2..merata dah cari kat mana dah aku letak di alam maya ni resepi sup tulang version tukwan punya.. tak jumpa2 sampai la ni..tapi cam ingat2 lupa dulu ni tukwan buat cam kat bawah ni..kena balik try and error.

1. ketuk bawang putih
2. potong bawang kepada 4
3. halia tumbuk
4. x ingat lengkuas buh ka dak
5. serai pun x pasti buh ke tak..adoi
6. garam letak last sekali masa daging dah empuk.

cara2:
1. rebus air sampai mendidih.
2. campak bawang putih, bawang merah, halia tumbuk, dan bahan 4 dan 5 dan 6.
3. campak masuk tulang, rebus sampai empuk. nak tau daging empuk ka dak boleh tgk daging dah terkeluaq dr tulang ha.
4. letak perasa kohilal sket dan garam last bila dah nak masak.

senang gila dan sedap jugak gila tapi resepi aku dah x tau mana letak..try saja la resepi ingat2 lupa ni,…humm.

harini gue mo masak bubur jagung

Ingredients

1) Jagung (4 biji)
2) Santan cair (3 cawan)
3) Daun pandan (2 helai)
4) Gula (1/2 cawan)
5) Garam (sedikit)
Directions

Cara membuatnya, parut jagung dan kemudian kikis.

Setelah itu, masukkan ke dalam periuk, diikuti dengan santan, air, garam, gula dan akhir sekali daun pandan.

Panaskan periuk dan didihkan hingga masak. Bubur jagung sedia untuk dihidang. Selamat mencuba!
heee

Messy weekend

Arini lepas2 subuh terus kluarkan ayam dr fridge..masak nasi..rebus telur ayam ..panaskan sambal..actifry ikan bilis n buat ayam masak kicap untuk faqeh..x berhenti sambil2 siram pokok selasih yg mula nmpak nak layu..pokok kari ngn pokok2 lain kat belakang..then amik cadar kelabu yg terlonggok tepi washin machine amik basuh..sambil2 masak masuk pulak ke bilik kluarkan sarung bantal ..cadangnya nak tunggu matahari nak jrmur bantal…tunggu punya tunggu matahari x hala ke sini pun..so jemur je la kan ampaian baju skali ngn baju2 n sembur febreze..nxt time kalau nak cari rumah kena tgk pengcahyaan matahari jugak..susah nk jrmur kain bagai bila xda matahari yg hala ke rumah kita.

Skang duk tunggu2 cadar abis basuh..tah kenapa mesin tu bunyi kuat sgt bila spin..aduh..
Now umah masih bersepah..bju masih
belom berlipat..bilik belok berkemas.kaki dah sakit berjln sana sini  x  stop dr pagi atas lantai ni….

Hummm pancit dh..messy weekend.

image

Categories Uncategorized

Notebook

Ohoo.perut mkin membesar..x larat dah nak angkut macbook pi mai pi mai ke kelas..so tadi ni aku p format + tukar ram notebook tu..kena rm200..humm..

Categories Uncategorized