Cookies first time

image

Kalau nak tau ni la first time aku buat cookies sendiri…kiranya ni project tertunda since last few years aku nak try….aku ni boleh masuk kategori buta tepung.. Nak buat baking ni serba takut sbb x kenal tepung..haha so aku godek resepi yg paling simple yg ada di alam maya ni dan resepi ni aku olah pulak sendiri sbb ada bahan yg x cukup..kkeeke

Bahan2
1. Tepung kek naik sendiri kotak warna pink putih camtu 2 1/2 cawan
2. 1/2 cawan gula perang
3. Buttercup 250g
4. Telur sebiji..ada resepi yg guna 4 biji kuning telur
5. Serbuk koko 1/2  cawan..yg ni guna sket pun xpa…byk sgt nanti cookies jadi hitam legam cam yg aku buat..huhu…so bole kurangkan sukatan
6. Serbuk penaik..aku letak satu sudu walaupun tepung tu dah boleh naik sendiri
7. Sesudu esen vanilla
8. Choc chips beli di kedai bahan kek
9. Hazelnut yg dah dipotong kecik2 tu pun ble beli di kedai bahan kek

Cara2
1. Pukul buttercup + gula perang sampai kembang..
2. x sempat kembang infact aku dah taruk telur + esen vanilla then baru aku pukul sampai kembang atau sebati
3. Then aku ayak tepung kek + serbuk koko masuk dalam cara ke2 tadi ni
4. Lepas tu pukul lagi ..tgk sama adunan jgn smpai keras sgt atau lembik sgt..then masukkan kacang hazelnut + choc chips
5. Guna sudu kecil utk jadikan bulat2 kecil n letak atas loyang atau tray..boleh la letak minyak sket atas tray supaya x melekat
6. Panaskan oven 150 darjah for 10 mins then boleh bakar cookies 10 mins bagi temperature yg sama..

First trial cookies aku hangit sbb ku letak 150 darjah for 15 mins..kkakaka

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s