Posted in Uncategorized

Bye bye ssc..welcome gira wrap!

Im letting go my Ssc to the new owner..and im getting a wrap as a new gear! Huhu dah jadi mak2  ni  bertukar2 gear cara mak2 la pulak..haha..xdo dah nak tukar gear2 camera..gear lain pulak..haha.
image

image

Advertisements
Posted in receipe, resepi

Resepi apple crumble

Bgn pagi teringin apple crumble…nah belanja gambar dulu.

image

image

image

image

Ni resepi yg aku guna:
Untuk inti
1. Granny smith apple 4 biji/apple hijau
2. Seinci kulit kayu manis
3. 1/2 cawan brown sugar
4.  Sedikit air

Untuk crumble:
1. 1 1/2 cawan Tepung naik sendiri
2. 100g butter
3. 4  keping biskut hi fibre (optional)

Cara:
1. Potong  dadu apple dan asingkan secawan
2. Campurkan apple yg di potonng dadu + kulit kayu mnis + gula + air dan masak dengan api sederhana
3. Bila apple agak leembut maasukkan balance secawan apple ygg diasinng tadi. Bila  dah agak masak tutup api.

4. Tepung naaik sendiri di campur dengan butter dan biskut dan digaul sampai jadi sperti serbuk roti
5. Sapu bekas utk mmbakarr dengan butter sket dan ratakan sket dengan crumble
6. Ratakan dengan inti yg dimasak tadi..jgn lupa kuarkan kulit kayu manis lepas inti dah masak.
7. Topping kan dengan crumble kat bahagian atas. Buat sampai abis..
8. Panaskan oven 10 min..then boleh bakar dengan temperature 190° selama 20 minit.
9. Siap boleh hidang!

Posted in receipe, resepi

Resepi ayam/udang masak nyok!

image

Bahan:
1. Nyok muda yang dimesin putih sebiji
2. Cabai melaka ikut suka pedas mana tapi jgn sket sgt utk rasa kan dengan nyok nanti. Sy guna 15 biji
3. Kunyit hidup/ serbuk
4. Daun kunyit
5. Serai diketuk
6. Asam keping
7. Bawang besar
8. Garam secukup rasa
9. Ayam sebelah dalam 1kg camtu

Cara:
1. Blend cabai melaka + bawang besar + kunyit hidup + nyok mesin
2. Jika guna ayam..masak ayam dulu utk buang air dr ayam baru masukkan bahan kisar. Jika guna udang masak bahan kisar dulu dah hampir masak baru masukkan udang.
3. Masukkan serai yng diketuk dan daun ku. Jgn masak terlalu lama nanti nyok x sedap rasa. Udang gunakan yng besar..yg kecik nanti kecut2 pulak.

Posted in receipe, resepi

weekend project!

ohoi!

This coming weekend plan nak buat stock frozen food untuk bento faqeh pegi school nanti. Since inspired by mak2 terhebat yang DIY homemade nugget dan sosej serta langkah penjimatan untuk membeli di kedai…maka haruslah aku buat stock frozen food ini. Jadi ke tak tgk la nanti..uhhu

* dah jadi mak2 ni blog pun pasal masak dan makan saja :))