jom menyokong penyusuan susu ibu!

Entry ni aku buat tribute untuk  my ex coursemate..zeta yang baru dapat baby dan sedang berusaha untuk memberikan susu ibu kepada baby adam..

dear zeta,

aku tau TIDAK MUDAH..dalam erti kata lain mmg SUSAH dan sgt MENCABAR nak jadi ibu yang menyusukan sepenuhnya..even dalam buku HEBATNYA SUSU IBU pun ada ckp dalam page SURAT UNTUK IBU:

“…ibu janganlah menunggu sehingga saya menangis. Ketika saya menangis mungkin saya sudah terlalu lapar dan sukar untuk memujuk saya..”

see…bukan semua orang berjaya dengan mudahnya dalam menyusukan baby..tapi rata2 nya amat memerlukan semangat yang kuat dan kesabaran yang tinggi.. percayalah semakin kerap ibu menyusukan..semakin banyak susu akan dihasilkan..yang penting..kena SABAR! kalau ada masalah tentang penyusuan..jangan give up…skang dah mudah…join group2 penyusuan kat FB…cari ilmu dan tanya/amik nasihat even ada perunding laktasi dalam group FB..ada banyak..aku dulu pun tanya pada kawan2 yang fully bf dan masuk group2 fb dan baca buku2 tentang penyusuan susu ibu..dont give up! SABAR!

Dear zeta,

kalau ko ada rasa stress..rasa resah gelisah ..ko kol aku…ok? jangan stress2..SABAR!:D

1374742_10151976151281763_1800082616_n