Posted in receipe, resepi, rumah tuk

sup tulang versi tukwan

aih..pening2..merata dah cari kat mana dah aku letak di alam maya ni resepi sup tulang version tukwan punya.. tak jumpa2 sampai la ni..tapi cam ingat2 lupa dulu ni tukwan buat cam kat bawah ni..kena balik try and error.

1. ketuk bawang putih
2. potong bawang kepada 4
3. halia tumbuk
4. x ingat lengkuas buh ka dak
5. serai pun x pasti buh ke tak..adoi
6. garam letak last sekali masa daging dah empuk.

cara2:
1. rebus air sampai mendidih.
2. campak bawang putih, bawang merah, halia tumbuk, dan bahan 4 dan 5 dan 6.
3. campak masuk tulang, rebus sampai empuk. nak tau daging empuk ka dak boleh tgk daging dah terkeluaq dr tulang ha.
4. letak perasa kohilal sket dan garam last bila dah nak masak.

senang gila dan sedap jugak gila tapi resepi aku dah x tau mana letak..try saja la resepi ingat2 lupa ni,…humm.

Advertisements
Posted in general, rumah tuk

salam aidil adha tahun 2013

Assalamualaikummmmmmm..ade ke org yg baca blog aku ni untuk menjawab salam ..huhu..kalau ada..salam aidil adha bagi tahun 2013.:)

wish lbs

Tahun ni rasanya tahun kedua aku beraya..takda umah kodiang…xda tok..takda tokwan….tok takde tahun 2011 sebelum puasa…bulan 7..sehari sebelum puasa…tokwan ikut tok 6 bulan lepas tu…bulan 3 tahun 2012… sebulan sebelum faqeh lahir….

kadang2 aku nih rindu sgt2 jadi slalu terimbas2 sekejap2 aku rasa macam ada di rumah tok…duk bergolek2 atas katil..kadang2 aku rasa cam duk berdiri amik bau hujan dan bau pokok2 hijau keliling rumah…kadang2 aku rasa cam terdgr2 bunyi motor org lalu depan rumah…kadang2 terbayang2 tokwan tgh duduk2 rehat kat kerusi yang dia slalu duduk…kadang2 terasa macam sedang duduk2 dengan tok n tokwan petang2 kat kerusi di ruang tamu…

bila aku terjaga dan buka mata luas2 tahu lah yang aku ni hanya bermimpi disiang hari…itulah hakikat hidup kita yg pasti akan pergi…hanya al-fatihah dan doa boleh aku panjatkan rasa rindu pada org yg aku sayang…

soooo..berbalik pada citer raya korban tahun ni….both me and along x amik cuti…since his cuti pun dah xde..so kami mmg fully utilise 2 hari cuti umum yg ada ni bagi kedah/perlis…so rayanya hari selasa..isnin after working hours tu kami balik Alor Setar umah mama, then the next morning which was pagi raya after solat sunat kami balik ke SP umah mak…syukur sbb kami melawan arus dari utara ke selatan..so x berjumpa jem la…balik beraya di umah mak since adik aku anna balik beraya tahun ni dan katanya nak buat mkn2…balik2 aku tgk adik aku buat sebelanga BESAQ mushroom soup..mak oii…

Aku: hang jemput sapa mai mkn2 harini

adik aku: tadak sapa pun

aku: bistu awat hang buat sebelanga mushroom soup tu

adik aku: aku x reti nak buat sukatan skit2 sbb aku masak slalu portion besaq..

aku: LOL …bistu ni depa (refer to 2 org adik lelaki dan sorang anak sedara) ni la nak kena telan pasni?

adik aku: yaaaaaaa

aku: matila..jenuh mkn..kembung perut!

1383854_10202223968220156_1336310666_n

gambar ni “curik” dari instagram husband aku 😛 credits to him

mak aku plak buat bihun sup..mkn dengan sup tulang yg mmg jadi fav aku ngn along. kalau tokwan ada..sup tulang ni pun akan jadi fav dia… abis mkn sampai terlena semua akibat kekenyang bihun sup dan ketupat…lepas bgn dari tidor dan mengerjakan kewajipan apa yg patut kami gerak balik Penang dengan mama utk beraya dengan tok sana plak…cadangnya along nak bawak balik motornya balik ke perlis..so aku akan drive kete..mama akan pegang faqeh.. dr kepala batas penang kami gerak balik ke  perlis around 5.30 petang..

1375058_10202225872147753_1759081696_n

tgk tu..sempat lagi amik gambar masa tgh bermotor..apa nih…dont sms and ride..

kami sampai ke perlis lewat 10 minit dr along…iaitu pukul 7.30 malam…tu pun aku sempat berjimba kejap di tesco stargate sbb nak beli kertas minyak kat mama tapi tak jadi..so aku kuar dr tesco tgn kosong je lah..mama tido di perlis..the next day baru hantar mama balik lepas pegi jalan2 umah cik na kawan mama kat bukit kayu hitam..:D

okay last but not least aku nak buh gambaq raya haji aku tahun nih..

eba13be44ec9784822ce03df2702d503

tadaaaa..faqeh dah besaqqqq:D

Posted in rumah tuk

balik kampung #1

image

image

today ibu ngn abah with faqeh balik jenguk kampung..abah nak amik pisang yg dah masak…buah pelam pun byk…manggis pun..x dilupa jugak betik..btw rumput dah naik panjang…pendeknya ibu x berani turun takut pacat so ibu duk dlm keta saja with baby..baby pun berketiduran dlm keta..

image

image

cuba tgk pokok pinang nih..tinggikan..dulu tuk dan tukwan slalu mkn sireh pinang…tapi sejak tuk n tukwan dah x ada…tinggal la pokok dan buah2 pinang ni kat sini…mmm

image

image

image

image

image

image

image

Posted in rumah tuk

mana harus dituju……………..?

kalau dulu sedih2 boleh lari balik rumah tuk…skang kalau sedih lari nak tuju ke mana?? kola perlis? langkawi?? aaaaa

“Sag mir was ist bloß mit uns gescheh’n
Du scheinst mir auf einmal völlig fremd zu sein
Warum geht’s mir nich’ mehr gut
Wenn ich in deinen Armen liege
Ist es egal geworden was mit uns passiert
Wo willst du hin ich kann dich kaum noch seh’n..”

Posted in rumah tuk

rumah tuk..dalam kenangan

Entry nih untuk tatapan anak cucu dimasa akan datang..

bumbung bahagian belakang rumah tuk..

dari depan rumah tuk…

bangsal letak kereta..kalau perasan ada bekas air mineral yang dipotong sekerat tu sbb nak halang pagar tu dari terbuka..nanti ayam masuk dlm kawasan rumah..

arah depan ..kalau perasan atas tangga tu ada guni..tuk jadikan tempat ayam bertelur sbb ayam suka bertelur atas tangga abis pecah telur..

dari arah tepi…tukwan slalu duduk2 tepi tingkap tu…tu lah tempat  tukwan hari2…

atas rumah siang2 x ada org duduk sbb panas atap zink..tapi tido mlm2 mmg sejuk….

walaupun rumah ni cuma tinggal tapak saja sekarang…tapi kenangan dlm rumah nih tetap kukuh..uhhu

**maybe nanti kalau aku bina rumah aku nak buat rumah macam ni…..

Posted in rumah tuk

aku dah tak ada tuk dan tukwan…

Assalamualaikum wbt,

Tuk aku..Hajah Zaharah Binti Lebai Safar dah 8 bulan meninggalkan aku (sama dengan umur faqih dlm perut nih..)..kembali ke rahmatullah pada 27 July 2011(3 hari sebelum puasa)..Tuk ada penyakit jantung. Sepanjang hayat tuk..bila aku sakit…tuk akan picit2 kaki tangan aku,.jelum kepala..selimut bila time aku sejuk..even sampai aku dah keja di poli pun tuk masih buat macam tu bila aku sakit atau demam..bila skang tuk x ada..dan aku demam..aku sgt2 rindu pada tuk..kadang2 sampai menangis2 sbb rindu kat tuk…

tuk..semoga Tuk sentiasa berada dlm rahmat Allah, ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh..dan ditempatkan disyurga..Amin..

Tuk..aku ingat lagi dulu kecik2 masa umo 6 tahun camtu, tuk slalu bawak aku pi surau kat surau Pak Sheikh jalan kaki..pukul 6.30 petang camtu dh jalan dengan Tuk Teh n Tuk Ngah ..ti mlm balik pukul 9.30 lepas dengar Pak Sheikh baca kitab dan lepas solat isyak…kalau aku x larat jalan nanti aku ikut tukwan balik naik basikal..sbb tukwan pi dengan basikal tua kaler merah tu…basikal tu ada lampu..kalau aku naik basikal tu nanti aku lambai2 tuk dr belakang sbb aku balik dulu naik beskal..

Tuk…tukwan(Hj. Khamis Bin Man) pun dh xdak..Tukwan pi jumpa Tuk pagi Jumaat 23 March 2012 (3 hari sebelum 1st wedding anniversary aku) haritu…walaupun Tuk n Tukwan dah tadak..tapi kenangan, kebaikan dan kebajikan yg Tuk n Tukwan buat akan kami kenang sampai mati..semoga Allah saja yang memberikan sebesar2 pahala dan ganjaran yang sebaik-baiknya2 kepada Tuk dan Tukwan…

Sesungguhnya banyak pengajaran dan teladan yang boleh aku jadikan contoh betapa bila amalan dan kebajikan kita yang banyak atas dunia nih Tuhan tunjuk di mukabumi lagi..biarlah fitnah yang org kata..biarlah buruk saja yang org nampak…tapi Allaah saja yang Maha Pemberi Balasan kepada kita semua.. betapa banyak kebajikan yang Tukwan dan Tuk buat semasa hidup..hingga Allah permudahkan perjalanan Tukwan ke sana..

Walaupun Tukwan pun dah x ada…aku redha..Tukwan ‘balik’ di hari Jumaat..beruntunglah Tukwan disana..kami yang masih disini taktau macam mana habuan masing2 nanti..

Semoga contoh yang tukwan tinggalkan pada kami disini x kami lupakan..akan cuba kami amalkan apa yang Tukwan buat disini utk bekalan disana..

1. masa hayat tukwan…tukwan banyak menyara anak2 yang mengaji bidang agama..abg suzie kat sudan, abg kie kat mesir, kak fatimah kemboja kat derang dll..

2. aku juga baru tau yang tukwan mewakafkan telaga utk budak2 amik air sembahyang kat maahad islamiah Derang

3. tukwan jarang2 merungut semasa hayat nya..

4. tuk juga masa hidup setiap mlm sebelum tidur selalu baca al-fatihah dengan 3 qul..

5. tuk n tukwan slalu solat jemaah bersama2..dan itulah juga yang tuk suruh aku buat bila aku dah kahwin..

6. tukwan n tuk sgt bersederhana dalam menjaga pemakanan..pagi2 breakfast tuk n tukwan cukup dengan minum kopi dengan biskut atau kuih, kadang2 ada juga mkn roti canai..tapi jarang-jarang mkn nasi..tghari lepas solat zuhur jemaah tuk n tukwan akan mkn tghari, cukup dengan masakan kampung yang sederhana..dan mkn mlm selepas solat isyak jemaah..

7. antara maghrib dan isyak adalah waktu tukwan membaca yassin setiap hari..

8. paling penting, tuk dan tukwan balik ke sana dalam keadaan yang bersih dari hutang……

Posted in rumah tuk

Tuk Chu in memories..

Assalamualaikum wbt,

Entry nih aku buat khas untuk Tuk Chu yang dah lama x jumpa tanpa berita…

Tuk Chu nih asal dr Patani, Selatan Thai. Asal ceritanya seingat aku yang pernah tuk cerita dulu, bermula zaman muda2 tuk dan tukwan masih kuat membanting tulang menanam padi dengan kudrat tenaga manusia..masa tu Tuk Chu slalu masuk ke Malaysia untuk amik upah menanam padi..(actually mmg famous di kawasan utara nih bila musim menanam ada setgh2 petani yang prefer amik orang dr Patani untuk diberi upah tanam padi..), so salah satu tempat Tukchu amik upah tanam padi adalah kat bendang tokwan..slalunya nak tanam padi nih amik masa berhari2…dan Tukchu stay kat umah tuk since bendang cuma belakang rumah saja..sejak tu Tuk dan Tukchu berkawan baik..hinggakan setiap tahun mesti Tukchu datang rumah..Tuk Chu lah yang jaga aku dengan abang mie selain Tuk n Tukwan..Tuk Chu akan suap mkn masa kami kecik2…aku suka makan nasi yang Tuk Chu suap sbb Tuk Chu akan kepal2 nasi dengan ikan dan suap dlam mulut aku…

Tuk kata, Tuk Chu tinggal kat Pondok Tok Ayah Der kat Selatan Thai..early last year, ada orang Patani, Abdullah yang kadang2 datang ke rumah Tukwan ada bagi no telefon kalau2 aku nak masuk ke Selatan Thai, tapi Allah dah takdirkan kertas no telefon tu hilang dalam simpanan……..T_T

Last aku jumpa Tuk Chu lepas aku bertunang, selepas 1 tahun Tuk Chu x datang rumah…sampai aku termimpi2…semua orang pun tertanya2..no telefon xda nak dicontact dimana.. tetiba satu hari tahun 2010 di bulan November…TUK CHU DATANG KE RUMAH!!! terus aku peluk cium Tuk Chu, jatuh air mata..rindu aku kat Tuk Chu sampai termimpi2 terubat bila Tuk Chu datang..Tuk Chu janji nak datang lagi masa akad nikah aku bulan 3 tahun 2011, tapi sampai sekarang Tuk Chu x dtg..

Mak kata maybe Tuk Chu x sihat….mak kata nak pi cari Tuk Chu lepas aku abis berpantang nanti di Selatan Thai..nak ajak abg Kie masuk Selatan Thai..

Perihal Tuk Chu nih, masa muda2 dulu amik upah menanam padi…selain tu, Tuk Chu jugak amik upah mengurut orang, ,merata2..kadang mak bawak balik Alor Setar sbb di Alor Setar dapatlah Tuk Chu upah yang lebih banyak..tapi sebenarnya upah tu Tuk Chu amik dengan kadar ikhlas yang orang nak bagi..Tuk Chu jugak ada kemahiran junjung barang atas kepala tanpa pegang macam kita tgk orang kat Thailand slalu buat tu..

Sesungguhnya…aku saaaayang Tuk Chu sama macam aku sayang tuk n tukwan..aku doakan Tuk Chu sendiri berada dlm rahmat dan kasih sayang Allah..andainya Allah dah ambil Tuk Chu macam Allah amik Tuk dan Tukwan, aku doakan mereka ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh, dan ditempatkan di Syurga…Amin….

(sepatutnya entry nih dah sgt lama..tahun 2011 aku dah update entry nih..tapi x tahu kenapa beberapa tahun nih byk perkara yang berlaku tak terluah dengan perkataan..)

Posted in rumah tuk, things to do

makan malam

harini aku beli 5 bungkus nasi lemak,1 bungkus pasembor, 3 bungkus laksa beras dengan 2 bungkus jeli kelapa dengan niat kasi kat tuk laksa beras beda buat mkn malam,the rest bawak balik umah alor star beda ‘nangoi2’ kat umah tu.

tup2 tak jadi balik sbb mak kata as ujan lebat ngn guruh kilat. so turn out 2 bungkus nasik kasi kat cu beda bukak posa dia.

tuk kata pagi2 tadi tukwan bgn terus rebus telur ayam then masak nasik terus pi ‘nat senayan’ sbb nak beli laksa.balik tgn kosong tapi sbb orang laksa bayang pun tak nampak. masa mkn tukwan kata telur ayam tu mmg jodoh dengan laksa jugak sbb aku beli laksa ptg nih. 2 3 kali jugak tukwan ulang ayat yg sama. (skan tukwan tgh solat isya).

laksa yg aku beli tu mmg byk.harga RM3 sebungkus tapi puas hati aku tgk tukwan mkn sbb telur dia taruk satu biji, kuah pun pekat.

kesimpulannya, harini aku buat tukwan happy dan tuk pun hepi sbb aku balik tido umah kodiang mlm ni.alhamdulillah..tadak apa yang lebih baik selain dr tgk tuk ngn tukwan senyummmm lebarr gembira:D

Posted in love, rumah tuk

raya 2010

salam,

raya tahun ni tak sempat amik gambaq satu habuk pun..:p dr pagi sampai petang duk di dapor, nak sms tunang pun tak sempat.uuhhu..nak pakai baju lawa2 pun takdan…almaklum nak basuh pinggan manual, kena angkat air kena curah satu2..tak pakai paip..:p plan nak buat video hari raya..pun tak sempat!~ haih cam YB..mmg YB sungguh..oleh tu amik kesempatan nih je lah..sy nak ucapkan salam eid ya suma..maaf zahir batin segala.:)

 

 

regards,

jun